Links en backlinks maken

In this Article

Notion maakt het makkelijk om links naar volledige pagina's of specifieke contentblokken te maken of te kopiëren, zoals een ankerlink naar een bepaalde kop, tekst of afbeelding. Zo kun je links maken en delen die precies naar de goede plek leiden 🔗

Ga naar Veelgestelde vragen

Inline in een alinea

Omdat je misschien gewend bent aan andere tools, biedt Notion meerdere manieren om binnen een alinea een inline link naar een andere Notion-pagina te maken.

• Opdrachten met @: typ een @ en begin met het typen van de naam van de pagina die je wilt koppelen. Selecteer de gewenste pagina in de vervolgkeuzelijst die wordt weergegeven.

• Op deze manier kun je ook een datum of een persoon in je workspace vermelden, of een herinnering toevoegen.

• Opdrachten met [[: typ [[ en begin met het typen van de naam van de pagina die je wilt koppelen. Selecteer de gewenste pagina in de vervolgkeuzelijst die wordt weergegeven.

• Je kunt ook een andere pagina of een subpagina binnen de huidige pagina maken met de knoppen onder in de vervolgkeuzelijst.

• Opdrachten met +: typ een + en begin met het typen van de naam van de pagina die je wilt koppelen. Selecteer de gewenste pagina in de vervolgkeuzelijst die wordt weergegeven.

• Dit is de makkelijkste manier om een nieuwe pagina te maken (geïntegreerd in de huidige pagina of ergens anders in je workspace), maar je kunt deze methode ook gebruiken om links te maken.

Tip: Wanneer je [[ gebruikt, zal de vervolgkeuzelijst eerst de opties voor het linken naar een pagina tonen. Wanneer je + gebruikt, zal de vervolgkeuzelijst eerst de opties voor het maken van een pagina tonen.

Als blok met volledige breedte

Je kunt links naar andere pagina's binnen je workspace ook maken als versleepbare blokken.

• Klik op de knop + aan de linkerkant van een alinea en selecteer Link naar pagina in de vervolgkeuzelijst, of gebruik de slash-opdracht /link.

• Staat de pagina die je wilt koppelen niet in de vervolgkeuzelijst? Typ de titel van de pagina om ernaar te zoeken, en selecteer de gewenste pagina.

• Als je het blok binnen de pagina wilt verplaatsen, klik je op de blokhandgreep ⋮⋮ aan de linkerkant om het blok te kunnen slepen. Je kunt de blauwe lijnen als richtlijn gebruiken.

Opmerking: Wanneer je een Link naar pagina toevoegt, wordt deze net zoals een subpagina in de zijbalk weergegeven onder de bijbehorende pagina.

Met backlinks kun je alle pagina's zien die aan de huidige pagina gekoppeld zijn. Je kunt deze gebruiken in plaats van paginahiërarchieën en subpagina's om door je workspace te navigeren.

• Backlinks worden automatisch gemaakt. Wanneer je een @-vermelding maakt van een pagina, wordt er automatisch een backlink aan die pagina toegevoegd.

• Standaard zijn backlinks altijd verborgen. Om de backlinks op een pagina weer te geven, klik je op de knop ↙backlinks onder de paginatitel (of onder de pagina-eigenschappen van een databasepagina).

• Je kunt alleen backlinks zien naar pagina's waartoe je toegang hebt. Anderen kunnen backlinks naar jouw privépagina's niet zien.

• Backlinks naar pagina's die alleen jij kunt zien, zijn gemarkeerd met de badge Privé aan de rechterkant.

Tip: On a project page, backlinks help you discover all the scattered notes & docs where the project was @-mentioned. They also help to create automatic lists of related content on wiki pages.

Je kunt op elke pagina – zowel binnen een database of daarbuiten – kiezen of je backlinks bovenaan de pagina wilt laten weergeven, en hoe ze worden weergegeven.

• Klik op het pictogram ••• rechtsboven in een Notion-pagina en vervolgens op Pagina aanpassen.

• Er wordt een menu met opties voor de backlinks weergegeven:

• Uitgevouwen: Toont de volledige lijst van gekoppelde pagina's zodat je op ze kunt klikken.

• Weergeven in popover: Toont het aantal backlinks bovenaan de pagina. Hier kun je op klikken om de volledige lijst weer te geven in een popover.

• Uit: Als je deze optie kiest, worden de backlinks helemaal niet weergegeven op de pagina.

Elk contentblok in Notion heeft een ankerlink die kan worden gekopieerd en gedeeld. Erg handig als je iemands aandacht wil vestigen op een specifieke sectie in een lange pagina!

• Ga als volgt te werk om een link naar een blok te maken. Plaats de cursor op het blok en klik op het pictogram ⋮⋮ aan de linkerkant. Klik op Link kopiëren. De URL van het blok naar je klembord wordt gekopieerd.

• Je kunt de URL plakken waar je wilt, of gebruiken als een hyperlink in een Notion-pagina, een bericht in Slack, een e-mail etc. Wanneer je naar de URL gaat of op een link klikt, kom je automatisch bij de specifieke sectie van de pagina.

Tip: When you have a URL copied to your clipboard, you can quickly apply it to selected text with the paste shortcut, ctrl/cmd + V.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik links automatisch laten openen in de desktop-app in plaats van de webapp?

Helaas is er momenteel geen manier om dit te automatiseren. Voorlopig moet je gebruikmaken van de optie Openen in Mac-app / Openen in Windows-app in het menu ••• rechtsboven in de pagina.

Wat is het verschil tussen een @-vermelding voor een pagina en een blok met een link naar een pagina?

Goede vraag! Met Link naar pagina maak je een soort subpagina die wordt weergegeven in de zijbalk. Dit betekent dat je met deze methode slechts één link kunt maken per pagina.

Met een @-vermelding van een pagina maak je eerder een soort hyperlink naar die pagina. Je kunt een pagina zo vaak als je wilt vermelden op een andere pagina.

Heb je nog meer vragen? Stuur een bericht naar support

Geef feedback