Skapa länkar och bakåtlänkar

I den här artikeln

Notion gör det enkelt att skapa och kopiera länkar till både hela sidor och enskilda innehållsblock, som en ankarlänk till en viss rubrik, text eller bild. Det här gör att du kan skapa och dela länkar som går direkt till innehållet du vill dela. 🔗

Gå till vanliga frågor

Inbyggt i ett stycke

Eftersom du kan ha vanor från att använda andra verktyg finns det ett antal olika sätt att länka till en annan Notion sida i ett stycke.

• @-kommandon – Skriv @ och börja skriva namnet på sidan du vill länka till. Välj sidan du vill länka i listrutan som visas.

• Med den här metoden kan du också omnämna ett datum, meddela en annan person i arbetsytan eller skapa en påminnelse.

• [[-kommandon – Skriv [[ och börja skriva namnet på sidan du vill länka till. Välj sidan du vill länka i listrutan som visas.

• Med den här metoden kan du också skapa en undersida på den aktuella sidan, eller en annan sida, med hjälp av knapparna längst ner i listrutan som visas.

• +-kommandon – Skriv + och börja skriva namnet på sidan du vill länka till. Välj sidan du vill länka i listrutan som visas.

• Det här är det enklaste sättet att skapa en ny sida (antingen inkapslad i den aktuella sidan eller inkapslad någon annanstans i arbetsytan), men du kan också använda den här metoden för att skapa länkar.

Tips: När du använder [[ visar listrutan alternativ för att länka sidor först. När du använder + visar listrutan alternativ för att skapa sidor först.

Som ett block i full bredd

Du kan skapa en länk till en annan sida i arbetsytan som ett eget block som du kan klicka på och dra runt på sidan.

• Klicka på knappen +  som visas till vänster om varje stycke och välj Länk till sida i listrutan eller använd snedstreckskommandot /länk.

• Om sidan du vill länka till inte visas i listrutan kan du börja skriva namnet på den för att söka efter den.

• Ta tag i ⋮⋮-handtaget som visas till vänster och dra sedan runt sidan. De blå linjerna guidar dig!

Obs: När du lägger till ett Länk till sida-block visas det i sidofältet under sidan som det ingår i, precis som vilken annan undersida som helst.

Bakåtlänkar visar alla sidor som är länkade till den aktuella sidan. Du kan använda dessa för att navigera runt i arbetsytan som ett alternativ till hierarkiska sidor och undersidor.

• Bakåtlänkar skapas automatiskt! Varje gång du @-omnämner en sida kommer en bakåtlänk att läggas till på sidan du länkar till.

• Bakåtlänkar är alltid dolda som standard. Klicka på knappen ↙bakåtlänkar under sidans titel (eller under sidans egenskaper om det rör sig om en databassida) för att visa bakåtlänkar på en sida.

• Du ser bara bakåtlänkar till sidor som du har åtkomst till – andra kan inte att se bakåtlänkar till dina privata sidor.

• För bakåtlänkar till sidor som bara är synliga för visar markeringen  Privat till höger.

Tip: On a project page, backlinks help you discover all the scattered notes & docs where the project was @-mentioned. They also help to create automatic lists of related content on wiki pages.

På alla sidor – i en databas eller utanför – kan du välja om du vill visa bakåtlänkar längst upp och hur de ska visas.

• Klicka på ikonen ••• längst upp till höger på en Notion-sida och välj Anpassa sida.

• En listruta med alternativ för dina bakåtlänkar visas:

• Expanderad – Visar hela listan med sidor som är länkade till din aktuella sida – och alla sidor som går att klicka på.

• Visa i popover – Se antalet bakåtlänkar som visas längst upp på sidan och klicka på den för att se hela listan med sidor i ett popupfönster.

• Av – För riktiga minimalister som inte vill att bakåtlänkar ska visas alls på deras sida.

Alla innehållsblock i Notion har en egen ankarlänk som kan kopieras och delas. Det här är perfekt om du vill uppmärksamma någon om ett specifikt avsnitt på en lång Notion-sida!

• Om du vill länka till ett block håller du muspekaren över det och klickar på ⋮⋮-ikonen som visas till vänster. Välj Kopiera länk. Detta kopierar blockets webbadress till urklipp.

• Du kan klistra in den här webbadressen var som helst eller använda den som en hyperlänk på en Notion-sida, i ett Slack-meddelande, e-postmeddelande, etc. När du besöker webbadressen eller klickar på en länk till webbadressen tas du till den specifika delen av sidan.

Tip: When you have a URL copied to your clipboard, you can quickly apply it to selected text with the paste shortcut, ctrl/cmd + V.

Vanliga frågor

Hur öppnar jag automatiskt länkar i skrivbordsappen istället för i webbappen?

Det går tyvärr inte att automatisera det här för närvarande. Tills vidare kan du använda knappen Öppna i Mac-/Windows-appen i •••-menyn längst upp till höger på sidan.

Vad är skillnaden mellan att @-omnämna en sida och ett Länk till sidblock?

Bra fråga!  Länk till sida fungerar ungefär som att skapa en undersida och visas i sidofältet som en undersida. Det här betyder att du inte kan länka till samma sida mer än en gång per sida med den här metoden.

När du @-omnämner en sida skapas något som liknar en hyperlänk. Du kan @-omnämna en sida hur många gånger som helst på en och samma sida.

Har du fortfarande frågor? Kontakta supporten